Utrikes

Merkel: Påvens beslut viktig signal

UTRIKES

Berlin. Tysklands förbundskansler Angela Merkel välkomnar Vatikanens beslut att beordra den omstridde katolske biskopen Richard Williamson att ta tillbaka sina förnekanden av Förintelsen.

Merkel riktade tidigare i veckan kritik mot den tyskfödde påven Benedictus XVI för att ha hävt bannlysningarna av fyra konservativa biskopar, bland dem Williamson.

– Ordern från Vatikanen är en viktig och bra signal. Den klargör att man inte kan förneka Förintelsen utan att det får konsekvenser, sade förbundskanslern vid en presskonferens på torsdagen.

– Relationerna mellan judiska samhällsgrupper och kristna kyrkor kan vara goda endast om Förintelsen inte förnekas och det inte finns någon antisemitism. Och eftersom det är bra relationer vi vill ha tror jag vi kan säga att vi har gjort ett framsteg, tillade hon.

Merkel är själv dotter till en protestantisk pastor.

Påvens hävande av bannlysningarna av de fyra biskoparna utlöste en proteststorm från både judiska grupper och andra. Den mest kontroversiella i biskopskvartetten är Williamson, som hävdat att det inte fanns några gaskammare i Nazityskland och att som mest 300 000 människor dog i de nazistiska koncentrationslägren.

Också Judiska centralrådet i Tyskland välkomnade påvens omsvängning. Charlotte Knobloch, rådets ordförande, betecknade i ett uttalande händelsen som "ett första steg som kan leda till att dialogen med katolska kyrkan återupptas".

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes