Två döda i svår busskrock i Norge

Publicerad:
Uppdaterad:

Sogndal. En svensk turistbuss med asiatiska passagerare har krockat med en buss i Norge. Två personer dödades och flera skadades allvarligt.

En norsk kvinna och en taiwanesisk kvinna omkom i bussolyckan i Norge, uppger polisen för nyhetsbyrån NTB.

Två personer med huvudskador har förts till sjukhus i ambulanshelikopter, och i övrigt har två andra personer förts till sjukhus i ambulans, enligt Jörn-Lasse Refsnes vid polisen i Sogn och Fjordane.

Vidare uppger Refsnes att det i den svenska bussen satt 22 passagerare samt en guide och en chaufför. I den norska bussen satt sju passagerare och en chaufför.

På den svenska turistbussen satt 22 asiatiska passagerare som är på rundtur i Norge. Det är Bergkvara buss som kör turen.

– Chauffören är svårt chockad, jag vet inte så mycket mer än att några av passagerarna ska vara allvarligt skadade, säger Mikael Andersson, trafikledare på Bergkvara buss i Kalmar.

Enligt Hans Petter Harlem, insatsledare vid polisen i Sogn och Fjordane polisdistrikt, fanns totalt ett 30-tal personer på de båda bussarna när olyckan inträffade. De inblandade som inte är fysiskt skadade skickades till Sogndal och togs om hand av kommunens krisgrupp, skriver NTB.

De två bussarna kolliderade på en väg i västra Norge, vid Fardal i Sogndals kommun, cirka 15 mil nordost om staden Bergen.

Jack Eggun var en av de första bilisterna som kom till olycksplatsen.

– Det ser väldigt allvarligt härifrån där jag står. Bägge bussarna är totalvrak och det kryllar av ambulans-, polis- och brandmanskap här, berättar Eggun för Verdens Gang.

– Flera av passagerarna måste skäras loss ur vraken.

Frontalkrocken inträffade enligt tidningen Verdens Gang på en sträcka där den tillåtna hastigheten är 60 km i timmen.

Olyckan inträffade bara tre dagar före årsdagen av den ökända Måbødalsolyckan som hände den 15 augusti 1988. Då förolyckades 16 svenskar, varav tolv barn, när deras buss körde in i en bergvägg i en tunnel i norska Måbødalen.

TT-NTB

Publicerad: