Utrikes

Journalister skjutna av polisman

UTRIKES

Kabul. En afghansk polis sköt i dag ihjäl den tyska fotografen Anja Niedringhaus och skadade hennes kollega, den kanadensiska journalisten Kathy Gannon, allvarligt.

Enligt uppdragsgivaren, den amerikanska nyhetsbyrån AP, satt de båda erfarna journalisterna i sin bil när skotten föll. De färdades i en konvoj med valarbetare som var på väg att placera ut valurnor inför morgondagens presidentval.

När de väntade på att köra vidare från en säkerhetsanläggning gick enligt AP ett polisbefäl fram till bilen, skrek "Gud är stor" och öppnade eld med sin automatkarbin. Anja Niedringhaus dödades omedelbart, medan Gannon träffades av två skott och vårdas på sjukhus.

Skytten överlämnade sig till de andra poliserna och greps.

Hon uppges kunna prata med sjukvårdspersonalen och hennes tillstånd ska vara stabilt.

– Anja och Kathy har tillbringat flera år tillsammans i Afghanistan, säger AP:s chefredaktör Kathleen Carroll i New York.

– Anja var en journalist som var dynamisk och full av liv, älskad för sina insiktsfulla fotografier, sitt varma hjärta och sin livsglädje. Vi är förkrossade över hennes död, sade Carroll.

Anja Niedringhaus var en av de främsta - och mest inkännande - reporterfotografer som verkat i krisområden och hon har vunnit ett flertal priser för sin rapportering från oroshärdar. Hennes bilder präglas av en markant närvaro och förståelse för mänskliga nyanser i sammanhang av fruktan, skräck och våld.

Dådet skedde i provinsen Khost, i en liten stad i gränstrakterna till Pakistan.

Attackerna mot journalister har ökat den senaste tiden inför presidentvalet i morgon. Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördades på öppen gata i Kabul den 11 mars av okända gärningsmän.

Drygt en vecka senare sköts Sardar Ahmad, som var chef för den afghanska nyhetsbyrån Pressistan, och ytterligare ett tiotal personer vid en attack mot hotell Serena i huvudstaden.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes