Nya samtal planeras i Ukraina

Publicerad 2014-07-04

Stockholm. Ukraina har föreslagit tid och plats för nya krissamtal med rebelledare i östra Ukraina och väntar på svar från separatisterna. Samtidigt rapporterar ukrainska styrkor framsteg - och förluster.

En sannolik plats för samtalen som planeras redan till lördag är staden Donetsk där tidigare förhandlingar hållits, uppger en diplomatkälla till Reuters. Representanter för separatisterna har sagt att platsen är problematisk då de är rädda att Ukraina ska utnyttja samtalen för att gripa deras ledare.

På fredagen utspelade sig det kanske värsta våldet sedan ett tio dagar långa eldupphör avblåstes i måndags. Enligt representanter för den ukrainska militärinsatsen dödades minst 13 soldater under dagen. Sammanlagt har över 200 dödats på regeringssidan och ytterligare hundratals separatister och civila under de två månaderna av strider i regionen.

Efter eldupphöret inledde ukrainska styrkor på nytt en massiv offensiv mot separatisterna, vilket fått Rysslands president Vladimir Putin att varna att Ryssland anser sig ha rätt att försvara sina landsmän i Ukraina, skriver AFP.

Enligt ukrainska regeringskällor ska ukrainska styrkor nu återtagit kontrollen i 23 av konfliktens 36 olika regioner.

TT