Skakig vapenvila inledd

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Bara minuter efter att den avtalade vapenvilan i Ukraina trädde i kraft hördes tre explosioner utanför den rebellkontrollerade staden Donetsk i landets östra delar, skriver Reuters.

Regeringen och rebellerna undertecknade på fredagen ett avtal om en "preliminär" vapenvila. Men vapenvilan har ingåtts med reservationer från båda sidor.

I avtalet ingår uppgörelser om fångutbyte, framförandet av humanitär hjälp samt tillbakadragandet av tyngre vapen, uppger Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som medlat vid förhandlingarna, enligt Reuters.

Avtalet undertecknades vid mötet med kontaktgruppen för Ukraina i Vitrysslands huvudstad Minsk av företrädare för Ukraina och för de självutropade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina i närvaro av representanter från Ryssland och OSSE.

Men avtalet innebär inte att de självutropade folkrepublikerna gett upp planerna på att frigöra sig från Ukraina, säger en företrädare för rebellerna.

Flygförbud inträder

Vapenvilan var utlyst från klockan sex lokal tid på fredagen.

Enligt en skiss till avtalet som nyhetsbyrån Interfax har tagit del av inträder ett flygförbud för stridsflyg över "folkrepublikerna". För att internationellt reglera vapenvilan och övervaka situationen träder OSSE in.

Säkerhetszonerna som skapats ska delas i fem sektorer, var och en övervakad av 40 observatörer, enligt förslaget. Därutöver ska tre eller fyra fasta övervakningsstationer och två eller tre mobila upprättas. Stationerna ska få tillgång till utrustning för övervakning, kommunikation och videoinspelning.

Humanitär korridor

En humanitär korridor öppnas för flyktingar och hjälpleveranser till städer i regionerna Donetsk och Luhansk den 7 september.

Innan avtalet skrevs under rasade hårda strider i den regeringskontrollerade hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina.

Tre stadsdelar i den rebellkontrollerade miljonstaden Donetsk utsattes också för granatbeskjutning. Staden har under flera veckor varit belägrad av ukrainska regeringsstyrkor.

TT

Publicerad: