USA beväpnar rebeller

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den amerikanska kongressen har godkänt ett förslag om att beväpna "moderata" syriska rebeller i kampen mot Islamiska staten (IS).

Frankrike har samtidigt anslutit sig till den amerikanska flygoffensiven i Irak.

USA:s president Barack Obama har även fått med sig senaten på sin plan att utbilda och beväpna moderata syriska rebeller. Tidigare har representanthuset sagt ja.

Obama tackade i ett tal kongressen för den snabba hanteringen av initiativet. Stödet visar att USA står enat i kampen mot extremiströrelsen, sade presidenten enligt Reuters.

Förslaget gick igenom med en tydlig majoritet, men kritiska röster har höjts mot initiativet. Den republikanska senatorn Susan Collins sade att de inte fått tillräckligt med detaljer, inklusive information om rebellerna.

– Jag är orolig att de stridande vi tränar kommer vara fokuserade på det som egentligen motiverar dem, vilket är att stopp Assad (Syriens president Bashar al-Assad), sade hon till Reuters.

Frankrike har genomfört sitt första flyganfall mot IS i Irak. Enligt ett uttalande från presidentpalatset anföll franska Rafale-plan "en logistikdepå" som tillhörde extremiströrelsen i nordöstra Irak, skriver AFP. USA har genomfört över 170 flygangrepp i Irak sedan början av augusti och fler franska anfall kommer att följa.

TT

Publicerad: