Politiskt terrorbråk i Danmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrordåd. Dansk Folkeparti anklagar vänsterliberala Radikale Venstre för att ha ett medansvar i helgens terrorattentat.

– Jag hävdar att Radikale Venstre har ett stort ansvar för detta, säger folketingskandidaten Aia Fog, Dansk Folkeparti, till danska TV2.

Radikale Venstre har enligt Fog varit en motor i stiftandet av den lag från 1983 som legat till grund för vad hon kallar en massiv invandring, och hävdar att terrorattentatet är ett resultat av en mångårig politik som slagit fel.

Men Radikale Venstre avvisar kritiken.

– Jag vill inte att en folketingskandidat från Dansk Folkeparti ska slå hål på bilden av ett Danmark, som nu står enat i en svår tid. Jag tycker att uttalandet är absurt och talar för sig själv, säger Radikale Venstres ekonomiminister Morten Østergaard till nyhetsbyrån Ritzau.

Misstänkt brev

Avspärrningarna är nu hävda vid kulturhuset Krudttønden skriver Köpenhamnspolisen på Twitter.

Under förmiddagen tillkallades ammunitionsexperter sedan ett brev med misstänkt innehåll levererats till kulturhuset, den plats där det första terrordådet i helgen utfördes.

Enligt dansk polis skulle brevet ha haft budskap som hänvisar till lördagens attentat, men inte varit hatfyllt, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Brevet innehöll inga sprängämnen, men kommer att undersökas ytterligare, säger polisen till Ekstra bladet.

Konstnären Lars Vilks hälsas välkommen av företrädare för flera politiska partier i Danmark att i höst ta emot ett yttrandefrihetspris i folketinget Christianborg.

Initiativet kommer från den svenske konstnärens stödorganisation, den danska Lars Vilks-kommittén, som också står bakom priset.

Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau är partierna Enhedslisten, Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti positiva till att en prisceremoni hålls i Christanborg.

Terrorhelgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en åskådare. Flera timmar senare attackeras en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En judisk man som stod vakt utanför synagogan sköts ihjäl.

TT-Ritzau

Publicerad: