Färre syriska flyktingar i Libanon

UTRIKES

Syrien. Antalet registrerade syriska flyktingar i Libanon minskar och understiger för första gången sedan 2014 en miljon, enligt FN.

Något slut på kriget i Syrien är ännu inte i sikte och ryska planer på ännu ett fredsmöte har stött på patrull.

I slutet av november fanns 997 905 syriska flyktingar i Libanon, de allra flesta kvinnor och barn, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Antalet minskar i takt med att flyktingar har omplacerats till andra länder via FN, rest vidare på egen hand, återvänt till Syrien eller avlidit.

– Vi kan inte bekräfta hur många som har återvänt till Syrien, De informerar inte nödvändigtvis oss, men vi vet att det är några tusen under 2017, säger UNHCR:s talesperson Lisa Abou Khaled till nyhetsbyrån AFP.

Över fem miljoner människor har flytt Syrien sedan 2011. För ett år sedan fanns 1 011 366 av dem registrerade i Libanon.

Nobbar Sotjimöte

Moskva har föreslagit nya fredssamtal i Sotji i Ryssland, men en rad oppositionsgrupper förkastar initiativet. Detta då de anser att samtalen är ett försök från Ryssland att överskugga den FN-ledda fredsprocessen som är baserad i Genève i Schweiz.

"Vi avfärdar till fullo Rysslands försök att kringgå Genève-spåret", heter det i uttalandet, som skrivits under av 40 grupper, däribland inflytelserika Ahrar al-Sham liksom flera grupper som backats upp av USA.

Den som ska anta en medlande roll i konflikten måste vara neutral, rättvis och ärlig i sitt stöd till en politisk övergång i landet, säger Mustefa Sejari, som representerar oppositionsgruppen Mutasem.

– Det har Ryssland inte varit.

Regimen tackar ja

Förslaget är att den syriska regimen ska träffa oppositionen vid en "kongress" i Sotji den 29-30 januari. Detta efter en överenskommelse mellan Ryssland och Iran, som stödjer regimen, och oppositionsallierade Turkiet i förra veckan. Den syriska regimen har tackat ja till inbjudan.

Samtidigt planerar Ryssland att på ett permanent sätt utvidga sin militära närvaro vid landets militärbaser i Syrien rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria. Enligt överenskommelsen mellan Moskva och Damaskus ska flottbasen i Tartus byggas ut för att ge ryska krigsfartyg mer tillgång till syriska vatten och hamnar.

TT-AFP-Reuters