Befälhavaren: En av de större insatserna

Publicerad 2017-06-17

Libyen. Den svenska Kustbevakningen genomförde en av sina största insatser på Medelhavet under fredagen.

650 migranter räddades och förs nu till Italien.

– Alla är vid liv och alla mår bra, säger befälhavaren Peo Allard till TT.

Det svenska fartyget KBV 002 Triton inledde sin insats vid klockan åtta på fredagsmorgonen. Via sjöräddningscentralen MRCC i Rom fick man veta att två båtar rapporterats i sjönöd.

Men på väg dit såg en besättningsman ännu ett föremål i horisonten. Det visade sig vara en gummibåt som hade tagit in vatten med 127 migranter ombord.

– Den hade vi inte räknat med, allt gick lite snabbt. Vi hann inte ställa i ordning men det gick väldigt bra ändå, säger Allard.

Båten var av dålig kvalitet, flera saknade flytväst och hade man inte upptäckt personerna hade de kunnat driva omkring utan mat, vatten och bränsle länge, säger befälhavaren.

Långdragen operation

Sedan fortsatte Triton mot sina ursprungliga mål och även där plockade man upp människor ur rangliga gummibåtar.

Sammanlagt genomförde besättningen fem insatser på 24 timmar och 650 migranter räddades. Peo Allard beskriver hur man undvek att lyfta upp båtarna längs med sidan på fartyget och istället fick köra i skytteltrafik med mindre enheter och sedan låta migranterna gå ombord via en landgång.

– Det är en av de större insatserna vi haft. Det blev en långdragen operation. Hela processen, och registreringsprocessen, att folk vaknar till liv när vi tar hand om nya människor är påfrestande för alla parter.

Ingen av migranterna omkom och alla uppges må bra efter omständigheterna.

– Vi har en kvinna som är gravid i nionde månaden. Vi får se om hon föder på båten eller i hamn.

"Fruktansvärt lätt"

Befälhavaren räknar insatsen som en av de mest besvärliga Triton genomfört, och kanske den mest arbetsamma för besättningen. 650 personer är nära vad fartyget maximalt kan ta emot.

Den nuvarande svenska fartygsinsatsen varar fram till 31 augusti.

– Jag tycker att den är jätteviktig. Det är ingen som ska behöva dö på Medelhavet. Det man kommer ifrån och hur man har det i sitt hemland... Man flyr inte frivilligt om man inte verkligen behöver. Det är så fruktansvärt lätt att de här gummibåtarna går sönder, säger Peo Allard.

En spansk biståndsorganisation räddade i sin tur 600 migranter och sammanlagt undsattes omkring 2 000 migranter på fredagen.

Utnyttjar kaos i Libyen

Något spår av människosmugglare fanns inte på någon av gummibåtarna som Kustbevakningen genomsökte.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är det vanligt att migranterna blir upplockade av europeiska räddningsfartyg när de når internationellt vatten.

KBV 002 är nu på väg mot en hamn på Sicilien och beräknas vara framme tidigt på söndagen. Besättningen har arbetat dygnet runt och måste även hjälpa migranterna när de kommit i land.

Efter det hoppas man få behövlig vila.

– Men sedan går vi ut igen, säger Peo Allard.

TT