Shafiq i egyptisk tv - inte kidnappad

UTRIKES

Egypten/Förenade arabemiraten. Egyptens tidigare premiärminister Ahmed Shafiq hördes inte av och tycktes försvunnen dagen efter att han återkommit till Kairo. Men på kvällen framträdde Shafiq i tv och hävdade att han inte har varit borta mot sin vilja - något som uppenbarligen hans familj befarat.

– I dag är jag här i landet, så jag tänkte överväga frågan ytterligare, genom att utforska och gå ut på gatorna och tala med folk, sade Shafiq i en intervju med en privat egyptisk tv-kanal på söndagskvällen, och syftade på de planer om att ställa upp i nästa års presidentval som han nyligen tillkännagivit.

Den tidigare premiärministern förnekade också i intervjun att han skulle ha kidnappats.

Träffat sin advokat

Shafiq hämtades av myndigheter i sin bostad i Förenade arabemiraten i lördags och skickades till Kairo - bara några dagar efter han berättat att han avser utmana Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i valet nästa år.

– Vi vet ingenting om honom sedan han lämnade sitt hem (i Förenade arabemiraten) i går, sade Shafiqs dotter May på söndagen.

På kvällen meddelade Shafiqs advokat också på sin Facebooksida att hon hade träffat honom på ett hotell i den egyptiska huvudstaden och att han verkade må bra.

I exil sedan 2012

"Jag hade ett möte med Shafiq för en timme sedan i ett av hotellen i Nya Kairo (ett distrikt i Kairo) och förhörde mig om hans hälsa. Han bekräftade att hans hälsa var god och att han inte var föremål för någon utredning", skriver advokaten Dina Adly utan att specificera vilket hotell de träffades på.

Ahmed Shafiq har levt i exil i Förenade arabemiraten sedan 2012. Han var premiärminister under den störtade egyptiske presidenten Hosni Mubarak och förlorade valet mot Muslimska brödraskapets kandidat Muhammad Mursi 2012. Efter förlusten bildade han ett politiskt parti som han lett från utlandet.

TT-Reuters