Saudiarabien avrättade 153 i år

UTRIKES

Saudiarabien. Saudiarabien utförde 153 avrättningar under 2016, enligt en sammanräkning av nyhetsbyrån AFP som bygger på offentliga uttalanden. Det är något färre avrättningar än förra året.

Det hårt konservativa Saudiarabien är ett av de länder i världen som utnyttjar dödsstraffet mest. Landet följer en strikt islamisk lag där mord, droghandel, väpnat rån, våldtäkt och trosförnekelse straffas med döden.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty avrättade landet 158 människor under 2015. Bara Iran och Pakistan dödade fler. Kina lämnar inte ut några uppgifter av avrättningar.

De flesta i Saudiarabien dödas för mord och droghandel, men under en och samma dag i januari avrättades 47 människor för vad som benämns som terrorism.

Bland dem fanns den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr. Hans död ledde till att de redan dåliga relationerna mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran blev ännu sämre. Demonstranter satte eld på den saudiska ambassaden i Teheran och de diplomatiska relationerna mellan länderna bröts.

TT