Duterte-kritiker dras inför rätta

UTRIKES

Filippinerna. Hon ledde en grupp som undersökte president Dutertes beordrade dödande i Filippinerna. Nu drar regeringen Leila de Lima inför domstol, anklagad för att hindra en utredning där hon pekas ut som central aktör i landets droghandel.

Regeringen anklagar Leila de Lima för att försöka sabotera en pågående utredning om hennes påstådda inblandning i narkotikaaffärer. Enligt anklagelserna har hon medvetet struntat i att infinna sig på förhör.

Juristen och senatorn Leila de Lima har utmärkt sig som en av president Rodrigo Dutertes hårdaste kritiker. Hon har tidigare sagt att Internationella brottmålsdomstolen i Haag borde utreda presidenten angående de tusentals personer som dödats i hans krig mot droghandeln.

De Lima ledde tidigare en utredning mot Duterte, men tvingades bort av hans allierade. Efter det blev hon själv föremål för en utredning där hon anklagas för att spela en central roll i droghandeln i Filippinerna.

De Lima nekar och skriver att det är "sorgligt och skrämmande att även högt uppsatta personer svalt krok, lina och flöte gällande Duterteregeringens fantasier om att en enda person skulle vara skyldig till spridningen av droger i landet".

Omkring 6 000 personer beräknas ha dödats i Dutertes jakt på drogförbrytare - en tredjedel i polisräder.

TT-Reuters