Metalltillverkare synas efter Londonbrand

Publicerad 2017-06-24

Storbritannien. Metallföretaget Arconic får nu svara för varför företaget, mot bättre vetande, levererade brandfarlig fasadklädsel till katastrofhuset Grenfell Tower i London.

Invånare i Camden fick tillbringa natten till lördagen på hotell och kommunala anläggningar sedan fem höghus blixtutrymts.

Minst 27 höghus i England har fasadpaneler av en typ som inte har klarat brandsäkerhetstester gjorda efter katastrofen i Kensington, uppger regeringen enligt BBC. I branden den 14 juni dog minst 79 personer.

Politikerna i stadsdelen Camden beslutade sent fredag kväll att med omedelbar verkan utrymma Chalcots-husen med över 800 hushåll, sedan inspektioner visat att fasadplattorna var av samma typ som på Grenfell Tower i Kensington.

Till ett av de fem husen i Camden, Blashford Tower, fick invånarna återvända på lördagsmorgonen. Huset hade då visat sig ha en annan konstruktion.

Varnar, men levererar

Fasadklädseln i de nu ifrågasatta Chalcots-husen monterades av samma företag som den på Grenfell Tower.

Nyhetsbyrån Reuters har läst ett e-postutbyte mellan metalltillverkaren Arconic och företag som var inblandade i anbudsförfarandet inför renoveringen av Grenfell Tower.

I en broschyr från Arconic (förut känt som Alcoa) framhålls att paneltypen med plast mellan aluminiumskivor inte bör användas på höghus. För byggnader högre än brandkårens utrustning rekommenderas (dyrare) plattor med andra, mindre brandfarliga material mellan metallskikten.

I mejlen, från 2014, konfererar en Arconic-chef baserad vid en fabrik i Frankrike med byggföretagen. Höjden på Grenfell Tower, över 60 meter, nämns inte i mejlen - men enligt en av Reuters källor hade Arconic full insyn i vad projektet handlade om och hur stor fasadyta som skulle täckas. I slutänden levererades plattor med plastmellanlägg.

Arconic har i ett uttalande förklarat att företaget kände till att plattorna skulle användas på Grenfell Tower, men att det inte är företagets roll att hålla reda på vad som förenligt med lokala byggregler.

Reuters har sökt Arconics återförsäljare i Storbritannien Omnis Exteriors, huvudentreprenören Rydon, underentreprenören Harley Facades som satte upp plattorna och stadsdelsförvaltningen. Ingen av dem har kommenterat uppgifterna.

Tidigare har, enligt Reuters, Rydon och Omnis hävdat att byggreglerna följts, medan finansminister Philip Hammond uppgett att paneltypen är förbjuden på höghus.

Väckte förvirring

I Camden fick de flesta av de evakuerade tillbringa natten i hotellrum som stadsdelsförvaltningen hyrt, men ett 100-tal människor sov på luftmadrasser i idrottsanläggningen Swiss Cottage.

Förvirringen och förvåningen bland invånarna var stor när beslutet om evakuering kom på kvällen.

– Det var en röra. Vi fick bara fem minuter på oss att hämta våra saker, säger Ahmed Mohamed, 19, som bor i ett av husen med sina föräldrar och två systrar.

– Jag tycker inte att det är rätt, jag känner mig säker här. Vi kunde ha fått packa våra saker i lugn och ro, så hade de haft tid att hitta ersättningsboenden.

Spreds snabbt

Efter räddningstjänstens inspektion ska nu fasadplattorna på Chalcots-husen tas bort. Det väntas ta tre-fyra veckor.

Också gasledningar och branddörrar i flera byggnader väcker oro.

Omkring 4 000 boende i Camden berörs, men 83 personer har enligt BBC vägrat att lämna sina hem.

– Vi kan inte riskera medborgarnas säkerhet, säger stadsdelsordföranden Georgia Gould, som försvarar evakueringsbeslutet.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln