KDU-ledare pressades i dagar

Stockholm. KDU-ledaren Aron Modig, som var med vid bilolyckan då två regimkritiker omkom på Kuba, minns knappt något av olyckan.

I sex dagar förhördes han av kubansk säkerhetstjänst.

– Den enda minnesbilden jag har är att vi förlorar kontrollen över bilen och rör oss av vägen. Sedan vaknade jag upp i en ambulans och hade ingen aning om var jag var, inte ens vilket land, säger Modig till TT.

Det var den kände regimkritikern Oswaldo Payá och ledaren för den regimkritiska MCL-rörelsens ungdomsförbund Harold Cepero som omkom i olyckan den 22 juli.

Payás familj misstänkte att bilen prejades av vägen, men Modig säger att han inte vet vad som orsakade olyckan eftersom han troligen sov.

Efteråt förhördes Modig i två dagar av lokal polis, då om olyckan. Sedan tog säkerhetstjänsten över med frågor av annan karaktär. I sex dagar frågades han ut om sina politiska syften, varför han var i landet och vilka han hade träffat.

– Det var väldigt obehagligt. Jag var inlåst i ett rum utan fönster. De tog alla mina saker. Jag visste inte vad de ville och när jag kunde komma därifrån. Ovissheten var värst.

I dag finns inga misstankar om brott riktade mot Modig. Han vill inte närmare kommentera mordanklagelserna från kubanska myndigheter mot den spanske ungdomspolitikern Angel Carromero som körde bilen.

TT

Publisert: