Trump om Kina: "Knappast!"

UTRIKES

USA. USA:s tillträdande president Donald Trump fortsätter att reta Kina, vilket ökar oron för handelsproblem mellan världens två ekonomiska supermakter. Men hans vicepresident Mike Pence tonar ned betydelsen.

"Frågade Kina oss om det var OK att devalvera sin valuta (och försvåra för våra företag att konkurrera), hårt beskatta våra produkter (USA lägger inte skatt på dem) eller bygga ett jättelikt militärkomplex mitt i Sydkinesiska havet?" frågar sig Trump på Twitter, och avslutar: "Knappast!"

Utspelet kommer efter de senaste dagarnas diplomatiska svallvågor av att Trump tagit emot ett gratulationssamtal från Taiwans ledare Tsai Ing-Wen. Det var ett brott mot den flera decennier långa traditionen att USA gör affärer med ön, men har nedtonade politiska förbindelser.

Kina muttrar missnöjt över samtalet, och påminner om att Peking fortfarande hävdar att Taiwan tillhör fastlandet.

Och Mike Pence har i helgen sagt att samtalet var en ren artighetsgest. Om Trump ska ändra något i Kina-politiken kan han ju göra det först efter tillträdet i januari, påminner Pence.

Det emotsägs av The Washington Post, som skriver att den första direkta kontakten på denna nivå sedan 1979 var en "medvetet provokativ åtgärd". Samtalet ska enligt tidningens anonyma uppgiftslämnare ha planerats i flera veckor.

TT