Trump vill bygga stoppad oljeledning

UTRIKES

USA. Efter månader av protester får ursprungsbefolkningen och miljöaktivister rätt. En kontroversiell oljeledning genom ett reservat har stoppats.

Men den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump vill att ledningen byggs.

Oljeledningen planerades i ett reservat för folkgruppen Standing Rock Sioux i North Dakota, men har nu nekats tillstånd.

Amerikanska federala myndigheter har underkänt sträckningen, vilket räknas som en seger för ursprungsbefolkningen i området som har sagt att ledningen kan hota dricksvattnet. Oljeledningen skulle också dras över vissa områden som betraktas som heliga.

I stället ska man försöka hitta alternativa sätt att dra ledningen utanför reservatet.

De senaste veckorna har det varit hårda sammandrabbningar mellan polisen och tusentals demonstranter som har protesterat mot oljeledningen. Många amerikanska miljöaktivister, kändisar och politiker har tagit stark ställning för ursprungsbefolkningen i frågan.

Donald Trumps övergångsteam meddelade efter beslutet att den man stöder bygget av oljeledningen och att projektet kommer att bedömas igen när Trump har tillträtt sin post.

Dave Archambault, ordförande för Standing Rock Sioux, uppmanar demonstranter som inte tillhör folkgruppen att lämna det läger som har byggts upp på området. Inga ytterligare åtgärder kommer ändå att vidtas innan nästa president har svurits in, menar Archambault och tillägger att han hoppas på ett möte med Trump.

– Ingenting kommer att hända den här vintern. Den nuvarande administrationen gjorde det som var rätt och vi behöver utbilda den tillträdande administrationen och hjälpa dem att förstå att rätt beslut har fattats, säger han.

TT-Reuters