Afghaner redo sälja naturtillgångar

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Afghanistan är berett att nästa år auktionera ut järnmalms-, koppar och naturgasfyndigheter, men det pågående kriget gör att ledande gruvbolag knappast går in förrän stabiliteten återvänder i landet, skriver WSJ.

Först ut är järnmalmsfyndigheten i Hajigak, väster om Kabul, med uppskattningsvis 2 miljarder ton mineral för stålproduktion, enligt Wall Street Journal.

Fyndigheten var ute till försäljning förra året utan framgång och attraherade endast mindre gruvägare. Försäljningen stoppades av den nytillträdde ministern.

Den här gången får försäljningen extra publicitet från USA, som uppskattar värdet på Afghanistans naturtillgångar till 1 000 miljarder dollar.

– USA är mer involverat än för två år sedan, säger Bill Crowl, vice ordförande vid Gustavson Associates, en amerikansk konsultkoncern som bistår Afghanistans gruvminister med försäljningen.

USA marknadsför gruvsektorn i en bredare ekonomisk utvecklingsplan för Afghanistan, enligt tidningen.

Hantverksmässig utvinning av marmor och ädelstenar har redan inletts. Under 2008 fick ett kinesiskt konsortium licens för kopparfyndigheten Aynak i Logarprovinsen, söder om Kabul. Det var den första licensen som gick till ett utländskt bolag.

Två år senare förhandlar fortfarande det riskvilliga China Metallurgical Group (MCC) om järnvägskontrakt och utvinningen där är fortfarande avlägsen.

– Jag är inte säker på att man får dit Rio Tinto och BHP Billiton, sade Charles Gibson, chef för Edison Investment Research, och syftade på världens två största gruvbolag.

Rio Tinto deltog dock nyligen vid en presentation i London.

TT

Publicerad: