Utrikes

Irak stämmer Blackwater

UTRIKES

Najaf. Iraks regering stämmer det privata säkerhetsföretaget Blackwater i både irakisk och amerikansk domstol.

Företaget anklagas för en massaker på civila i Bagdad.

Det gäller fem säkerhetsvakter på företaget Blackwater som ska ha skjutit ihjäl 14 eller 17 människor i Bagdad i september 2007.

– Vi har bildat en kommitté och lämnat in en stämningsansökan mot Blackwater i USA, och vi ska stämma dem även här i Irak, sade premiärminister Nuri al-Maliki på måndagen till reportrar i en shiamuslimsk helgedom i staden Najaf.

Åtal ogillades

Fallet har tagits upp i amerikansk domstol, men åtalet ogillades av domaren Ricardo Urbina av formella skäl.

Urbina sade att statens åklagare kränkt de svarandes grundlagsskyddade rättigheter genom att bygga åtalet på uttalanden de gjort i förhör där de trodde att de åtnjöt immunitet.

Enligt en irakisk utredning mördades 17 civila när legosoldaterna helt oprovocerat öppnade eld mot i en hårt trafikerad korsning.

Ytterligare 18 människor skadades.

Machostil

Själva hävdar Blackwaterpersonalen att de trodde att de var anfallna, men kritiker har talat om en machokultur med ledorden "Skjut först och fråga sedan".

Blackwater bytte namn till Xe sedan den irakiska regeringen bannlyst företaget för ett år sedan. Bolaget avslutade sin verksamhet där i maj förra året, när USA:s utrikesdepartement vägrat förnya kontraktet med bolaget.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes