Lobbyskandal skakar Labour

Publicerad:
Uppdaterad:

London. En ny skandal skakar brittiska Labourpartiet bara månader före valet. Fyra parlamentsledamöter, tre av dem tidigare ministrar, har stängts av från partiet sedan de anklagats för att sälja sina tjänster till lobbyister.

De filmades i hemlighet av en reporter som utgav sig för att komma från ett amerikanskt lobbyföretag. Nyheten släpptes i helgen av Sunday Times som gillrade fällan tillsammans med tv-bolaget Channel Four. I måndagskvällens tv-dokumentär visades hur förre transportministern Stephen Byers erbjöd sina tjänster för 5 000 pund om dagen. Han lovade tillgång till ministrar, hemlig regeringsinformation och råd om hur politikerna ska kunna påverkas.

Andra som kunde tänka sig att ta betalt för att utnyttja sina kontakter med regeringen var förre försvarsminister Geoff Hoon och tidigare hälsoministern Patricia Hewitt. Den fjärde utpekade är parlamentsledamoten Margaret Moran. Alla fyra har redan tidigare aviserat att de inte ställer upp till omval i parlamentsvalen som väntas i maj.

Nu stängs de av från partiet medan en intern utredning görs, meddelade Labour i ett pressmeddelande.

Byers sade i en kommentar att han har anmält sig själv till parlamentets etikgranskare, och att han är övertygad om att han kommer att frias från misstankar om att ha överträtt reglerna.

Konservativa partiets ledare David Cameron, vars parti leder i opinionsmätningarna, sade att även regeringen bör granska uppgifterna, men det avvisades av premiärminister Gordon Browns kansli.

Uppgifterna kommer bara ett år efter den stora skandalen med parlamentsledamöternas långtgående krav på ekonomisk ersättning för privata utlägg.

TT-Reuters

Publicerad: