Nordkorea laddar upp inför firande

Publicerad 2015-10-09

Nordkorea. Pyongyang putsas upp inför firandet av det styrande Arbetarpartiets 70-årsdag på lördag. De militära musklerna spänns och en gigantisk parad ska gå genom staden.

Stridsvagnar, raketer och en militärshow utan dess like - Nordkorea slår på stort när partiet ska firas, rapporterar flera nyhetsbyråer. I mittpunkten är givetvis diktatorn Kim Jong-un som tog över ledarskapet efter sin far år 2011. Höjdpunkten blir troligen när det populära popbandet Moranbong intar scenen, berättar en västerlänning som är bosatt i Pyongyang och som TT har varit i kontakt med.

– Firandet har en enorm betydelse som man förbereder genom att till exempel gräsmattorna klipps och gatorna städas, säger han.

Ansiktslyftning

Pyongyang genomgår en stor ansiktslyftning där både ett 30-våningshotell har totalrenoverats och en färja som rymmer 1 230 passagerare har byggts för att kunna kryssa på Taedongfloden, rapporterar NK News, en oberoende nyhetssajt som bevakar Nordkorea med bas i Washington. Förberedelserna har intensifierats under de senaste veckorna och invånarna tvingas delta i renoveringsarbetet.

"Myndigheter spelar upp propaganda från bilhögtalare från gryning till sen kväll. Invånarna uppmanas att energiskt delta i byggnadsarbetet inför festligheterna", uppger en anonym källa för den sydkoreanska nyhetssajten Daily NK. Missnöjet bland invånarna är utbrett, enligt källan, som säger att hon troligen kommer att vara för utmattad för att kunna delta under själva festligheterna.

"Utvecklingsdiktatur"

Tiderna förändras även i Nordkorea och The Guardian rapporterar att tillväxten ökat markant. Det privata entreprenörskapet växer, trots att det är olagligt. Numera finns privata lastbilsföretag och oljeraffinadarier. Uppskattningsvis kommer omkring 30-50 procent av landets BNP från den privata sektorn och landet sägs gå mot en slags auktoritär kapitalism, en så kallad "utvecklingsdiktatur". Fastighetspriserna rusar och Kim Jong-un sägs vilja uppmuntra marknadsvänliga reformer som han kombinerar med hård kontroll över befolkningen genom exempelvis offentliga avrättningar.

TT