Utrikes

Tung USA-senator i Gazaremsan

UTRIKES

Gaza stad. Gazaremsan fick ett ovanligt besök på torsdagen när den amerikanske senatorn och forne presidentkandidaten John Kerry begav sig till det palestinska krigsförödda området.

Men besöket "antyder inte på något sätt en förändrad hållning gentemot Hamas", var demokraten från Massachusetts noga med att påpeka.

USA har, liksom EU, terrorstämplat den islamistiska rörelsen som styr i Gazaremsan.

Kerry är den amerikanska kongressens formellt mäktigaste utrikespolitiker eftersom han är ordförande i senatens utrikesutskott.

Senatorn besökte bland annat en amerikansk skola, som förvandlades till ruiner under Israels 22 dagar långa offensiv som upphörde den 22 januari. Men Kerry försvarade Israels svar på de raketer som i stort sett dagligen skjutits mot landet av Hamas och andra palestinska grupper.

– Er politiska ledning måste inse att alla länder som beskjuts med raketer i åratal och ser sin befolkning hotad kommer att svara, sade han till en palestinsk advokat, Shar Habil al-Zaim.

Kerry skulle också träffa FN-företrädare i Gaza, men inga representanter för Hamas. Han besökte också den israeliska staden Sderot, som varit värst drabbat av den palestinska raketbeskjutningen.

Även två demokratiska representanthusledamöter, Brian Baird och Keith Ellison, besökte Gaza.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes