Utrikes

Våld befaras efter irakiska lokalval

UTRIKES

Basra/Ramadi. Den koalition som premiärminister Nuri al-Malikis Dawapartiet anför har segrat i de shiamuslimska provinserna.

Samtidigt höjs beredskapen för våldsyttringar. I dag dödade en självmordsbombare 12 personer i nordöstra Irak.

Dådet skedde i en restaurang i staden Khnaqin i Diyalaprovinsen, nordost om Bagdad. Tolv personer dödades och omkring elva skadades i attacken, uppger en tjänsteman vid säkerhetshögkvarteret i Diyala enligt AFP.

Stadens borgmästare Mohammed Othman sade att alla offer för attacken var män.

Attacken är den blodigaste på flera veckor i Irak, där farhågorna för våld i samband med den gångna helgens lokalval annars kommit på skam.

Den koalition som stöds av Iraks premiärminister Nuri al-Maliki har segrat i de shiamuslimska provinserna. Det visar valresultaten för de irakiska lokalvalen som presenterades på torsdagen.

Den preliminära rösträkningen visar att premiärministerns koalition Dawlat al-Qanum (ungefär "Rättsstaten") har vunnit i nio av tio shiamuslimska områden, inklusive huvudstaden Bagdad.

Ungefär 90 procent av röstarna är räknade, enligt chefen för valkommissionen.

Lokalval har hållits i 14 av Iraks 18 provinser.

Mycket tyder på att den shiamuslimske premiärministern al-Malikis partikamrater i Dawapartiet vinner över ISCI (Islamiska högsta rådet) i många provinser.

Dawapartiet är islamiskt, men den koalition som partiet leder har inte vidrört de religiösa frågorna under valrörelsen. I stället sökte man väljarnas stöd för att säkerheten har ökat i landet. Man betonade nationell enighet för väljare som är trötta på blodspillan mellan de religiösa grupperna och vill ha en fungerande samhällsservice, något som de religiösa ledarna inte har kunnat leverera.

– Det är inte en reaktion riktad mot religionen, det är en reaktion mot löften givna i termer av sekteristisk identitet, säger Toby Dodge, Irakexpert vid Londons universitet.

ISCI har redan accepterat att al-Malikis koalition har vunnit städerna Basra, och att koalitionen också kan ha vunnit i Bagdad. Däremot säger man sig ha kommit på första eller andra plats i 11 av de 14 provinserna som röstat i vad som förefaller har blivit det fredligaste valet sedan den USA-ledda invasionen 2003.

Om i stället Malikis allierade vinner så markerar det ett skifte i irakisk politik, bort från den religiösa identiteten och ISCI, som har drivit en kraftigt religiös valkampanj där man åberopade shiamuslimska ritualer.

I det sunnidominerade tidigare rebellfästet Anbar har samtidigt säkerheten höjts inför offentliggörandet av valresultaten. Anklagelser om valfusk i regionen har lett till en rädsla för våldsyttringar.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes