Utrikes

Förbundsrådet sade ja till Fehmarn

UTRIKES

Berlin. Alla formella hinder i Tyskland för bygget av den fasta förbindelsen över Fehmarn-bält är nu borta. Ett massivt flertal av de tyska delstaterna röstade på fredagen för lagförslaget om förbindelsen i förbundsrådet, det tyska parlamentets första kammare.

I september skrev transportministrarna i Danmark och Tyskland under avtalet om förbindelsen.

Den enda tyska delstat som röstade nej till förbindelsen, som kostar 33 miljarder danska kronor, var som väntat Mecklenburg-Vorpommern. Där fruktar man att förbindelsen blir dödsstöten för hamnen och färjedriften i Rostock.

Förbindelsen hamnar i Mecklenburg-Vorpommerns granndelstat Schleswig-Holstein, vars ministerpresident Peter Harry Carstensen (CDU) före omröstningen uppmanade alla delstater att rösta ja till det gigantiska projektet. Hamburg, också granndelstat med Schleswig-Holstein, röstade blankt.

Det återstår ännu för förbundsdagen att godkänna broförslaget. Men eftersom förbundskansler Angela Merkels koalition sitter på en solid majoritet anses ett ja där bara som en formalitet.

Danmark står för största delen av miljardnotan. Tyskland håller sig helt utanför brobygget och svarar bara för de behövliga väg- och järnvägsbyggena på den tyska sidan. Enligt planerna skall den omkring två mil långa bron för tåg och bilar börja byggas 2012 och vara invigningsklar 2018.

Bron kommer att gå från Rödby på Lolland till Puttgarden på Fehmarn.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes