Utrikes

Kongressen antog Obamas krispaket

UTRIKES

Washington. Den amerikanska kongressen antog tidigt på lördagsmorgonen svensk tid det ekonomiska krispaketet på närmare 790 miljarder dollar och gav därmed president Barack Obama hans hittills största politiska seger.

Senaten röstade igenom lagförslaget med röstsiffrorna 60 för och 38 emot bara några timmar efter att den antagits av representanthuset med stor majoritet, 246 röster för och 183 emot. Förslaget hinner nu skrivas på av presidenten och träda i kraft före den 16 februari, som var Obamas måldatum.

Den demokratiske senatorn Sherrod Brown skyndade från en minnesgudstjänst för sin döda mor i hemstaten Ohio för att avge den avgörande rösten, tre timmar och 39 minuter efter de övriga lagstiftarna.

Presidentens demokratiska allierade fick inte med sig några republikaner i representanthuset och endast tre moderata republikaner i senaten trots upprepade vädjanden om stöd.

Med den cancersjuke demokratiske ikonen Ted Kennedy frånvarande, var de tre avhoppen exakt vad som behövdes för att nå de 60 röster som krävdes för att slussa paketet genom senaten i något som Obama kallar "bara en början" för att rädda den sönderslagna amerikanska ekonomin.

Det kom ingen omedelbar reaktion från Vita Huset, men Obama visade sin förtjusning genom att göra tummen upp inför reportrarna innan han gav sig av till sin hemstad Chicago.

Krispaketet är en blandning av skattesänkningar, bistånd till hårt drabbade amerikaner och investeringar i infrastruktur, utbildning och energi och ska enligt Obama rädda eller skapa 3,5 miljoner arbetstillfällen.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes