Utrikes

Nedisning kan ha orsakat flygkrasch

UTRIKES

Stockholm. Nedisning framstår som en tänkbar orsak till flygolyckan i Buffalo i USA. Flygsäkerhetsutredare sade på fredagen att det störtade planets svarta låda innehåller en ljudupptagning där planets besättning kommenterar isbildning på vindrutan och på vingarnas framkanter alldeles före kraschen.

I december gick den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten ut med ett säkerhetslarm och krävde att flygplanens besättningar aktiverar ett avisningssystem som bryter upp ackumulerad is på vingarna när planet flyger in i isiga förhållanden. Detta ska alltid ske om inte tillverkaren uttryckligen instruerat om motsatsen.

Det är oklart vad som skulle ha gällt för olycksplanet.

En framstående förkämpe för mänskliga rättigheter, historikern Alison Des Forges, var en av de 50 omkomna vid kraschen. Det uppgav hennes kollegor på fredagen.

Des Forges, 66 år, hade vigt sitt liv åt studier av Rwanda och dokumenterade folkmordet 1994 då omkring 800 000 människor ur de etniska grupperna tutsi och hutu dödades. Hon deltog som expertvittne i elva rättegångar om folkmordet, i såväl Rwanda som i Belgien, Schweiz, Nederländerna och Kanada, uppgav Human Rights Watch.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes