Utrikes

Perus kongress backar om landlag

UTRIKES

Lima. Perus kongress har tillfälligt stoppat två lagar om landrättigheter - en reaktion på senaste veckans svåra sammandrabbningar i Amazonas mellan indianer och militär.

Konflikten gäller utländska bolags rätt att investera i den olje- och gasrika djungeln.

Upp till 60 människor - både från urbefolkningen och militären - kan ha dödats vid sammandrabbningarna, men dödssiffrorna är motstridiga. Ledaren för protesterna har sökt och fått politisk asyl vid Nicaraguas ambassad i huvudstaden Lima, sedan han blivit efterlyst för uppvigling.

Samtidigt växer stödet för de utsatta folkgrupperna i Amazonas, som anser att de nya lagarna drabbar dem. Lagarna har stiftats genom dekret av landets president Alan Garcia med stöd av kongressen som gett presidenten extra maktmöjligheter i frågan om frihandel.

En av lagarna som stoppades på onsdagen tillåter exploatering av omkring 60 procent av Perus djungel. Den andra lagen skulle ge centralregeringen i Lima rätt att ändra gränsdragningen av områden som exploateras utan att tillfråga lokala myndigheter eller folkgrupper. Flera andra lagar kring frihandel bibehålls av kongressen.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes