Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Reinfeldt redo för längre insats

Publicerad 2011-05-05

Göteborg. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) öppnar för samtal om att förlänga det svenska militära deltagandet i den Natoledda Libyen-insatsen. S-ledaren Håkan Juholt har tidigare sagt att Sverige har tagit sitt ansvar.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen har framfört synpunkten att det inte bör sättas något slutdatum för insatsen.

Reinfeldt är inte helt avvisande till att en debatt om det svenska deltagandet i insatsen inleds redan nu, säger han under ett besök i Göteborg.

Till TT säger Reinfeldt när han kommenterar Natochefens utspel:

– Det är väl hans operativa bedömning av ett läge, som måste utgå från vad säkerhetsrådsresolutionen sade skulle åstadkommas, och bedömningen att där är vi ännu inte.

Han framhåller att Fogh Rasmussen, som Natos generalsekreterare, måste göra just detta.

TT: Kan du tänka dig att Sverige går med på ett engagemang som inte är tidsbegränsat?

– Idén är ju, och det tycker jag i grunden är klokt, att vi fortsätter begära tidsmandat av Sveriges riksdag. Om vi bedömer, i bred enighet, att uppdraget inte är färdigt, då kan vi begära en förlängning, säger Reinfeldt.

– Det jag tycker är svårt att ta till mig, det är om man har uppfattningen att ja, mandatet är kvar, uppdraget är inte slutfört, men nu har vi tröttnat på att ta ansvar, nu får någon annan ta över. Det tycker jag inte riktigt rimmar med svenska traditioner och den roll som jag tycker att Sverige ska ha i världen, säger statsministern.

Han ger därmed en känga åt Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt, som nyligen sade att Sverige tagit sin del av ansvaret i den FN-sanktionerade insatsen i Libyen.

Mandatet för den svenska Libyeninsatsen går ut den första juli men enligt flygvapeninspektören Anders Silwer finns förmågan att stanna kvar betydligt längre än så.

– Vi kan stanna där i år, vi kan byta ut piloter, flygplan och tekniker.

Enligt Silwer gör de svenska Gripenplanen en betydelsefull insats för Nato.

– Enligt den feedback vi får från Natosystemet är den jätteviktig därför att man kan bygga upp bättre underlag på hela marksituationen. Vi uppfattar att vi gör bra nytta, säger han.

Gripenplanen har utfört ungefär två uppdrag per dag med två plan i varje uppdrag. Sex uppdrag har handlat om att upprätthålla flygförbudszonen över Libyen och ett sextiotal om spaning. Det finns enligt Silwer en brist på spaningsinsatser och den svenska spaningen har uppskattas så mycket av Nato att man prioriterats upp när det gäller tillgång till lufttankning.

TT: Är svenska plan bättre på spaning än andra?

– Vi har en spaningskapsel som ingen annan har. Det är en kamera med lång räckvidd, stor som en kanot, under flygplanet och den kan riktas åt alla olika håll när man flyger över ett område. Man kan ta hem väldigt mycket information i gigabyte, säger Anders Silwer.

TT: Så det blir ett bakslag för Nato om Gripenplanen tas hem?

– Det är klart att vi är en resurs i sammanhanget,

Hittills har de svenska planen inte blivit utsatta för beskjutning. Däremot har det hänt att piloterna märkt att libyskt luftvärn siktat med radar mot dem.

Nyligen hamnade två plan i en oväntad sandstorm som skadade vindrutorna, vilket gör att de planen sannolikt tas hem och byts ut mot nya.

TT