Libyska myndigheter upplöser miliser

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Benghazi. Libyska styrkor drev under söndagen ut en milis från en militärbyggnad längs vägen mot flygplatsen i Tripoli, rapporterar AFP.

Medlemmar i milisen greps och deras vapen konfiskerades.

Libyska myndigheterna meddelade sent på lördagen att de upplöser alla miliser och väpnade grupper som inte kontrolleras av staten, uppgav parlamentets talman Mohammed al-Megaryef. Beskedet kom dagen efter att invånarna i Benghazi gjort uppror mot miliserna och minst elva människor miste livet och över 70 skadades.

Myndigheterna har även beslutat att sammanföra armén, inrikesdepartementets styrkor och försvarsdepartementets brigader bestående av forna rebeller.

Armén uppmanas att sätta in sina egna officerare som befäl för brigaderna. De föddes ur revolten 2011, som eskalerade till inbördeskrig och ledde till att Muammar Gaddafis regim störtades.

De nya myndigheterna har inte lyckats avväpna rebellerna även om många enheter har anslutit sig till inrikesdepartementets styrkor.

I fredags demonstrerade tiotusentals libyer mot milisgrupperna, tio dagar efter attacken mot USA:s konsulat i Benghazi där fyra amerikaner dödades, bland dem ambassadören.

En person som inte är nöjd med att islamistmilisen Ansar al-Sharia upplösts är Abdulmonin Salim, läkare vid sjukhuset al-Jalaa i Benghazi.

– Ärligt talat? De var väldigt trevliga killar, säger Salim till Reuters.

Enligt Salim var sjukhuset "en katastrof" där arbetet stördes av hot och sammanstötningar, innan Ansar al-Sharia började arbeta med dess säkerhet för sex veckor sedan. Sedan milisen lämnade Benghazi i fredags vaktas det stora sjukhuset av militärpolis.

Ansar al-Sharia har av USA och Libyen utpekats som ansvariga för attacken mot USA:s konsulat i förra veckan då den amerikanska ambassadören Christopher Stevens dog. Enligt Washington har gruppen kopplingar till al-Qaida. Doktor Salim säger att han inte bryr sig.

– Jag känner inte till deras religion eller ideologi men de löste problem, slår han fast.

– I ärlighetens namn bryr jag mig inte om vad som händer utanför dessa väggar. Jag bryr mig inte om de kommer från en annan planet. Jag vill ha ett säkert sjukhus.

TT-AFP

Publicerad: