14-åriga Malala kvar i respirator

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Islamabad. Fjortonåriga Malala Yousufzais stod upp för kvinnors rätt i Pakistan - och sköts av en taliban.

Medan landet och omvärlden reagerar med avsky, vårdas Yousufzai i respirator efter talibanernas mordförsök.

Yousufzais röst för kvinnors rätt till utbildning fick internationell spridning genom nyhetsorganisationen BBC. Därför försökte talibanerna tysta henne i tisdags då en man sköt henne på nära håll.

Sökandet efter de som låg bakom dådet fortsatte under lördagen. Enligt den pakistanska tidningen Dawn har 55 personer, varav tre "nyckelpersoner", frihetsberövats av polis i utredningen.

Samtidigt fortsatte läkarlag att vårda henne på ett militärsjukhus i Rawalpindi.

– Hennes vitala organ verkar fungera och hon hålls kvar i respirator. En grupp läkare håller hela tiden uppsikt över henne, sade en talesperson för armén.

Även två av Malala Yousufzais väninnor skadades vid attentatet då en beväpnad man trängde sig in i en skolbuss och öppnade eld. Premiärminister Raja Pervez Ashraf har besökt offren och markerade sin avsky för talibanernas försök att med våld tysta dem som kämpar för mänskliga rättigheter.

– Det är inte blott ett brott mot en individ, det är ett brott mänskligheten och ett angrepp på vår nation och på våra sociala värderingar, säger premiärministern som lovar att intensifiera kampen mot militanta islamister.

TT-AFP

Publicerad: