’2 miljoner utan rinnande vatten’

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
En man ligger skadad efter regimens bombningar. AFP PHOTO / THAER MOHAMMED / TT

Syrien. Den syriska militären och dess allierade har lyckats återta kontrollen över ett viktigt område norr om Aleppo, som hållits av rebeller i flera år.

Inne i staden uppges två miljoner människor sakna rinnande vatten efter flera dagars intensiva bombningar.

Bomberna har sedan i torsdags regnat över de rebellkontrollerade delarna av östra Aleppo, och dussintals människor uppges ha dödats.

Nu har regimens styrkor dessutom gjort sin första större framryckning på marken hittills under offensiven, rapporterar Reuters. Militären och allierade milisstyrkor har återtagit Handarat, ett läger för palestinska flyktingar några kilometer norr om Aleppo. Området ligger på en höjd, med utsikt över en av huvudvägarna in i staden.

Har fallit

– Handarat har fallit, bekräftar en befälhavare inom en av de största rebellgrupperna för nyhetsbyrån.

I ett uttalande uppger den syriska militären att "ett stort antal terrorister" - dess benämning på oppositionen - har dödats.

Tidigare har brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppgett att minst 25 civilpersoner mist livet under en ny våg av intensiva flyganfall mot östra Aleppo.

Hämnades

Tidigare i veckan slog de syriska och ryska flygbombningarna ut en pumpstation i staden. Som hämnd har rebeller stängt av en annan stor station. Därmed beräknas två miljoner invånare, på båda sidor i konflikten, nu vara utan rinnande vatten, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till FN-organet Unicef.

De senaste dagarnas regimoffensiv syftar till att ta kontroll över hela Aleppo. Företrädare för militären har flaggat för att flygbombningarna kommer att följas av en större markoffensiv.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA