Ärvde hus - hittade guldskatt

UTRIKES

Frankrike. En man i norra Frankrike, som ärvde ett stort hus efter en avliden släkting, fick en glad överraskning. Utspridd i huset hittades en skatt, bestående av guldtackor och mynt, sammanlagt 100 kilo.

– Det var 5 000 mynt, 2 stänger på 12 kilo och 37 tackor på 1 kilo, säger auktionsförrättaren Nicolas Fierfort.

Fierfort, som besökte huset i Évreux i Normandie för att värdera möbler, säger att skatten som hade ett värde av 3,5 miljoner euro, motsvarande drygt 34 miljoner kronor, var "mycket väl dold".

– Den fanns under möbler, under högar av sängkläder, i badrummet ... överallt, säger han och tillägger att han inte upptäckte skatten.

Det var först när arvtagaren - vars identitet och relation till den tidigare ägaren inte offentliggjorts - började flytta möbler, som han snubblade över guldet.

Först fann han en plåtlåda med mynt som var fastsatt under en möbel. Sedan gjorde han fynd i en låda till en whiskyflaska och andra gömställen tills han fick jackpot: en hög med guldtackor som var och en vägde 12 kilo.

– I det läget kallade han in en advokat för att göra en inventering, säger Fierfort.

Det visade sig att guldet köptes på 1950- och 1960-talet. Alla äkthetsintyg hittades senare i dödsboet. Guldet har redan sålts till olika franska och internationella köpare.

Men den verkliga vinnaren kan vara skattmasen, enligt den lokala tidningen La Depeche.

Bortsett från att arvtagaren måste betala en 45-procentig arvsskatt kommer han också att måsta betala tre års kvarskatt på guldet om den avlidne inte deklarerat det.

TT-AFP