Irans krav stoppade Aleppo-evakueringen

UTRIKES

Syrien. Evakueringen från östra Aleppo har stoppats och hjälparbetare har uppmanats att lämna området, efter rapporter om explosioner vid platsen där bussarna hämtat upp människor.

Orsaken är att krav från Iran ännu inte var uppfyllda.

Evakueringen pågick i ungefär ett dygn innan den stoppades. Flera explosioner ska ha hörts och källor inom oppositionen uppger att shiamuslimsk milis beskjutit en busskolonn på väg från Aleppo.

Förklaringen tycks vara shiamuslimska Irans krav för att acceptera evakueringen. Teheran, allierad med den syriska regimen, krävde tidigt att skadade från de rebellbelägrade shiamuslimska byarna Foua och Kefraya i Idlibprovinsen skulle evakueras samtidigt som boende i östra Aleppo, men det har inte varit möjligt.

Nu uppger dock en syrisk rebellkälla att extremistgruppen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten) till slut ska tillåta evakueringen av skadade från byarna, sedan alla andra berörda rebellgrupper redan sagt ja. Samtidigt säger en syrisk källa till Reuters att evakueringen i Aleppo kommer att återupptas så fort den andra evakueringen inleds.

Lämna området

Innan de uppgifterna kom uppgav den statliga syriska televisionen al-Ikhbariya att rebeller försökt ta med sig fångar i evakueringen, vilket anses bryta mot de stridande parternas överenskommelse.

– ICRC (Internationella rödakorskommittén) och SARC (Syrisk-arabiska röda halvmånen) och WHO har uppmanats att lämna området med sina ambulanser och bussar, ingen orsak gavs, säger Elizabeth Hoff, representant för Världshälsoorganisationen (WHO) i Syrien, i ett uttalande.

Uppgifterna om hur många civila som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30 000 och 50 000.

Oklart antal

Tusentals människor lämnade östra Aleppo med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades, men det exakta antalet är oklart. Enligt ICRC rörde det sig i torsdags om cirka 3 000 människor. Rysslands utrikesdepartement uppger nu siffran 6 400, varav 3 000 rebeller, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria. Enligt turkiska myndigheter rör det sig om närmare 8 000 civila.

De flesta som evakueras tas enligt FN till Idlib, sydväst om Aleppo. FN, ICRC samt personal från syriska Röda halvmånen övervakar förfarandet.

FN:s säkerhetsråd ska i dag diskutera evakueringen. Frankrike vill bland annat att internationella observatörer placeras i Aleppo för att säkerställa tillförseln av förnödenheter samt skydd av sjukhus.

Putin: Vi förhandlar

Evakueringsstoppet kom bara timmar efter att Rysslands president Vladimir Putin föreslagit nya samtal om eldupphör i hela Syrien. Under ett besök i Japan sade han sig ha kommit överens med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om att inleda fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana. Dessa skulle i så fall föras utöver de återkommande förhandlingarna som ägt rum under FN-flagg i Genève.

– Nästa steg blir att nå en överenskommelse om ett totalt eldupphör i hela Syrien, sade Vladimir Putin vid en presskonferens i Tokyo.

– Vi förhandlar aktivt med medlemmar ur den väpnade oppositionen, med Turkiet som medlare.

USA:s avgående president Barack Obama brännmärker den syriska regimen, Ryssland och Iran för illdåd i Aleppo.

– Det här blodet och skändligheterna är på deras händer, säger han.

TT-AFP-Reuters