Aleppos barn lider av krigstrauma

Publicerad 2016-12-12

Syrien. Samtliga barn, över 200 000, i Aleppo lider av krigstrauma. Bombningar och hunger har blivit vardag, säger chefen för Unicefs kontor i den syriska krigszonen.

Barnen i Aleppo har bevittnat en av de blodigaste faserna i det syriska inbördeskriget. Enligt beräkningar från FN:s barnfond Unicef finns mellan 200 000 och 230 000 barn kvar i staden.

– Alla barnen lider. Alla är traumatiserade, säger Radoslaw Rzehak, chef för Unicefs fältkontor i Aleppo, till nyhetsbyrån AFP.

Östra delarna av staden har hållits av rebellerna sedan mitten av 2012, men regeringsstyrkorna har avancerat. De senaste veckorna beräknas runt 120 000 människor ha flytt från östra Aleppo till uppsamlingscenter i de regeringskontrollerade delarna.

Kriget blir vardag

De första psykosociala utvärderingarna i uppsamlingslägren visar att barnen från östra Aleppo har förlorat grundläggande försvarsinstinkter.

– En del av barnen som är fem-sex år föddes under kriget. Krig och bombardemang är allt de känner till, säger Radoslaw Rzehak.

– För dem är det normalt att bli bombade, att de måste fly. Det är normalt att vara hungrig, att tvingas gömma sig i skyddsrum. Det här traumat kommer att vara mycket, mycket länge, fortsätter han.

Eftersom barnen upplever kriget som normalt har de i bland inte anpassats till att ta skydd under bombanfallen, vilket innebär ökad risk, påpekar Rzehak.

– För dem är det ingen fara, det är vardagslivet.

Föräldrarna sviker

Även barnen i västra Aleppo har påverkats starkt av kriget. De har sett klasskamrater eller lärare dödas i raketattacker mot skolor.

Kriget har också underminerat föräldrarnas möjlighet att ta hand barnen, eftersom de kämpat med egna trauman, påpekar Radoslaw Rzehak,

– Det är mycket svårt att klandra dem. De har också genomgått mardrömmen.

Över 300 000 människor har dödats sedan inbördeskriget i Syrien startade i mars 2011. Ytterligare miljoner människor har drivits på flykt.

TT