Vita huset stöder utredning om hackning

UTRIKES

USA. Vita huset stöder en utredning i kongressen om Ryssland med hjälp av hackare påverkat resultatet i presidentvalet förra månaden.

Även tunga republikaner vill ha saken undersökt.

– Vi har sannerligen länge stöttat principen om kongressgranskning i det här ärendet, säger Vita husets talesperson Josh Earnest.

Blivande presidenten Donald Trump avvisade i helgen misstankarna i en intervju med tv-kanalen Fox:

– Löjligt. Det tror jag inte på.

På måndagen upprepade han sig via Twitter:

"Kan ni tänka er att om valresultatet blivit det motsatta, och VI hade försökt spela CIA-Ryssland-kortet. Då hade det kallats konspirationsteori!"

"Inte våra vänner"

Trump syftar på att underrättelseorganisationen CIA ligger bakom uppgifterna om rysk hackerattacker. Enligt honom är anklagelsen mot Ryssland bara ett försök av Demokraterna att bortförklara partiets valförlust.

Men hans egna republikanska partikamrater vill också se en utredning av. Enligt majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell är frågan så allvarlig att den inte kan vara partipolitisk.

– Alla utländska brott mot vår cybersäkerhet är oroande och jag fördömer starkt sådana försök.

– Ryssarna är inte våra vänner, säger McConnell.

Fler ansluter sig

Senator Charles Schumer, som blir Demokraternas minoritetsledare nästa år, välkomnar McConnells stöd för "en djupgående och grundlig tvåpartiutredning" med tillgång till all relevant underrättelseinformation.

Trumps tidigare kritiker Paul Ryan, republikansk talman i representanthuset, ansluter sig till utredningsivrarna.

– All utländsk inblandning i våra val är fullständigt oacceptabelt. Och all inblandning från Ryssland är speciellt problematisk.

Fast Ryan anser att oavsett vad utredningen än kommer fram till ska valet av Donald Trump som ny president inte ifrågasättas.

TT-Reuters