Turkiet skyller Istanbuldåd på PKK

UTRIKES

Turkiet. Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmus säger att den kurdiska PKK-gerillan kan ligga bakom det dödliga attentatet utanför en fotbollsarena i centrala Istanbul på lördagen.

Två bomber detonerade på lördagskvällen med mindre än en minuts mellanrum utanför fotbollsarenan, två timmar efter det att matchen mellan Besiktas och Burspor avslutats. En bilbomb utlöstes, följt av en självmordsattack 45 sekunder senare i en närliggande park. Minst 29 personer, de flesta poliser, dödades och 166 skadades i attentaten.

"Pekar mot PKK"

Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmus säger till CNN Turk att den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan kan ligga bakom attacken, rapporterar Reuters.

– Allt pekar mot PKK. Det var helt klart ett planerat dåd. Det kommer att komma ett uttalande när alla undersökningar är klara. Vi kan inte säga något definitivt just nu, sade Kutrulmus.

Av de 29 personer som dödades i attentaten var 27 poliser, enligt den turkiske inrikesministern Süleyman Soylu. En av måltavlorna var en polisbuss.

– En bil full med sprängmedel förmodas ha exploderat där vår kravallstyrka sattes in strax efter det att fotbollsfansen skingrats efter matchen, sade Soylu.

"Som helvetet"

Den andra sprängladdningen utlöstes av en självmordbombare i en park, inte långt från fotbollsarenan, efter det att bilbomben utlösts med hjälp av en fjärrstyrning, enligt uppgifter från den turkiska regeringen.

– Det var som helvetet. Lågor slog upp ända till himlen. Jag drack te på ett kafé i närheten, säger Omer Yilmaz, som arbetar på en moské rakt över gatan från fotbollsarenan.

– Människor slängde sig under borden, kvinnor började gråta. Fotbollsfans som också drack te på kaféet tog skydd, det var fruktansvärt, säger han till Reuters.

Attacken hade poliser och civila som mål och syftet var så många offer som möjligt, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett uttalande sent på lördagkvällen, och kallade det ett terroristdåd. Turkiet har utlyst en dags landssorg och president Erdogan har ställt in ett planerat besök i Kazakstan.

Tio personer som misstänks för att vara inblandade i dåden har gripits.

TT