Politiskt stjärnskott inleder sin kampanj

Publicerad 2016-12-10

Frankrike. Han var François Hollandes skyddsling, men lämnade regeringen när vänsterkostymen blev för trång. Nu inleder den franska politikens guldgosse Emmanuel Macron sin kampanj inför vårens presidentval.

Få ögonbryn höjdes när Emmanuel Macron avgick som Frankrikes ekonomiminister i augusti för att delta i kampen om presidentposten. Den företagarvänlige 38-åringen hade vid flera tillfällen skapat irritation i det styrande Socialistpartiets led, genom sina utspel om sänkt inkomstskatt, reformer i välfärdssystemet och en förlängd arbetsvecka.

Hos befolkningen är Macron - som saknar partibok - desto mer populär. I våras grundade han den politiska rörelsen En marche (ungefär "På väg"), som på lördagen kan samla uppemot 5 000 personer då Macron inleder sin valkampanj i Paris.

Anklagas för "lightpopulism"

Många bedömare utgår från att slaget om Elyséepalatset kommer att stå mellan konservative François Fillon och högerextrema Marine Le Pen. Den impopuläre socialistpresidenten François Hollande kommer inte att ställa upp till omval, vilket banat väg för premiärminister Manuel Valls i vänsterns primärval, som hålls i januari.

Mittenpolitikern Macron har inte velat delta i det, utan ställer upp som fristående kandidat. Det har irriterat hans tidigare chef Valls, som anklagar Macron för att företräda en "lightpopulism".

Ligger på tredje plats

Om presidentvalet skulle hållas i dag hade Macron sannolikt ha hamnat på tredje plats, efter Fillon och Le Pen, men före Valls och andra företrädare för Socialistpartiet. I aktuella opinionsmätningar får han stöd av omkring 13,5 procent av väljarna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Franska presidentvalets första valomgång äger rum den 23 april. Om ingen av kandidaterna får fler än hälften av rösterna hålls en andra valomgång den 7 maj.

TT

Följ ämnen i artikeln