Starka spänningar inför fredssamtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Syrien. Stämningen är knappast på topp inför måndagens Syriensamtal i Genève.

USA och Frankrike anklagar regimen för att försöka sänka fredsförhandlingarna, efter att den gjort klart att den vägrar diskutera president Bashar al-Assads öde.

Den syriska utrikesministern Walid al-Muallim sade i helgen att regimen inte vill samtala med någon som tar upp frågan om presidentval i Syrien eller på andra sätt berör presidentskapet.

– Det är en provokation, ett dåligt tecken, och är inte i linje med andan för eldupphöret, säger den franske utrikesministern Jean-Marc Ayrault vid en presskonferens.

Hans amerikanska kollega, John Kerry, kallar al-Muallims utspel för ett försök att "störa processen" och varnar regimen och dess allierade för att fortsätta anstränga den bräckliga vapenvilan. Kerry anser att regimen är den sida som brutit mest mot uppgörelsen och uppmanar den ryske presidenten Vladimir Putin att lägga band på sin allierade.

Oppositionen anser att al-Assad måste lämna ifrån sig makten, "död eller levande", om fredssamtalen ska lyckas.

De FN-ledda samtalen syftar till att få ett slut på konflikten, som har dödat mer än 270 000 och tvingat hälften av landets medborgare att lämna sina hem.

TT-AFP

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN