Bomb exploderade under val i Nepal

Katmandu. En hemmagjord bomb exploderade i dag i ett område i Nepals huvudstad Katmandu. Tre personer, varav ett barn, skadades när människor köade för att välja ett nytt tillfälligt parlament.

De senaste dagarna uppges en hårdför grupp inom det maoistparti, förkortat UCPN (M), som vann valet 2008 ha trappat upp försök att störa tisdagens omröstning. Bilar har satts i brand och hemmagjorda bomber har slängts ut i trafiken.

De protesterande anser att omröstningen inte kan genomföras under det nuvarande interimsstyret, som tillkom sedan det tillfälliga parlament som valts för att skriva grundlag 2008 upplösts. Demonstranterna kräver att valen ska skjutas upp tills det finns en bredare interimsregering med flera partier.

Grannländerna Indien och Kina har blivit allt mer bekymrade över utvecklingen i det fattiga bergslandet. Oron handlar om att landet ska stå utan verklig centralmakt under en längre period och bli en plats dit militanta och kriminella grupper söker sig.

Många nepaleser var dock tidigt på plats vid vallokalerna för att avlägga en röst.

– Vi måste ge politikerna en chans till, säger 58-åriga Lal Bahadur Lama till Reuters efter det att han röstat i Katmandu.

Gatorna i huvudstaden var till stor del tomma sedan de styrande beordrat människor att hålla fordon borta från vägarna under valdagen.

TT-AFP

Publisert: