Arabförbundet manar till agerande

Publicerad:
Uppdaterad:

Kairo. Arabförbundet manar FN och internationella samfundet att agera mot Syrien. Regimen i Damaskus pekas ut för gasattackerna den 21 augusti. Förbundet vill också att de som beordrat attackerna ska ställas inför rätta.

Efter söndagens möte i Kairo säger förbundets utrikesministrar att dem som beordrat angreppen ska ställas inför rätta i likhet med "andra krigsbrottslingar".

Tidigare på kvällen kom nya uppgifter om att regeringsstyrkorna genomfört nya flygangrepp i Syrien. Oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet att minst tolv personer, varav två barn, dödats.

USA:s president Barack Obama har sagt att kongressen ska rösta om en amerikansk militär insats i Syrien, och utrikesminister John Kerry har offentliggjort underrättelser om att det var gasen sarin som användes vid attackerna. Enligt USA dödade den över 1 400 människor i Damaskus utkanter. Något beslut om ett ingripande väntas inte förrän nästa vecka, och USA-kongressen förefaller splittrad, särskilt sedan brittiska parlamentet röstat nej till att delta i en insats.

– Det finns inget stöd för resolutionen som den är, säger Jim Himes, demokratisk ledamot i representanthuset, efter att ha fått information från Vita huset om grunderna för presidentens planer att genomföra militära angrepp i Syrien.

Himes bedömde att ledamöterna har invändningar mot att Obamas förslag är för brett upplagt och saknar begränsningar, både när det gäller tidsramar och militärt agerande. Förslaget saknar också enligt demokraten Chris Van Hollen ett förbud mot marktrupper, trots att Obama muntligen lovat att sådana inte ska sättas in. Van Hollen anser att det ändå är viktigt att kongressen säger ja till ett ingripande.

– Agerar vi inte nu sänder vi ett budskap till varje ligist och despot på jorden att de kan använda giftgas mot sina medborgare, säger han.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: