Vinge kan ha lossnat på olycksplan

Helsingfors. Åtta människor miste livet när det mindre flygplanet med erfarna fallskärmshoppare ombord störtade i Finland i går. Skadorna för de tre som överlevde flygolyckan i Jämijärvi är lindriga. En teori om olyckan är nu att en vinge kan ha lossnat från planet.

Polis meddelar samtidigt att de tre som lyckades rädda sig ur planet är män och att de är kvar på sjukhus för observation. Bland de döda var två kvinnor och sex män. Alla offren ska vara unga och ha kommit från Birkalandstrakten.

Dödsoffren hittades brända i vraket och har ännu inte identifierats. Polisen vet dock vilka som var ombord.

Offren för den svåra flygolyckan kommer att hedras med en minnesgudstjänst i Helsingfors domkyrka i morgon klockan 12, rapporterar FNB.

Haveriutredarna beskriver flygolyckan som den allvarligaste i landet på flera decennier. Det är ännu oklart varför inte alla ombord använde sina fallskärmar och hoppade ut.

Cirka femhundra meter från vraket har man hittat en del av ena vingen. En teori som framförts är att ena vingen lossnade då planet var i luften, en annan att planet gick i spinn.

Utredningen beskrivs som utmanande och uppskattas ta lång tid. Enligt ögonvittnen ska någonting ha lossnat från planet.

Olycksplanet i Jämijärvi var av typen Comp Air 8. Tillverkaren levererar det som byggsats, och kitplanet är populärt eftersom det konkurrerar med färdiga flygplan som har flera gånger högre pris.

Fallskärmshopparnas plan var det största kitflygplan som byggts av amatörer i Finland, uppger Finlands flygförbund enligt FNB. Byggprojektet var väl känt bland fallskärmshoppare och flera personer ska ha deltagit i byggandet.

Amatörbyggda plan flyger i experimentklass, och ska enligt regelverk för luftfartyg genomgå både teknisk granskning och kontroll.

Polis meddelar samtidigt att de tre som lyckades rädda sig ur planet är män. Bland de döda var två kvinnor och sex män. Alla offren ska vara unga och ha kommit från Birkalandstrakten.

En kartläggning av riskerna med sportflyg ska inledas under våren, säger trafik- och kommunminister Henna Virkkunen enligt den finska nyhetsbyrån FNB. Enligt Virkkunen har antalet olyckor bland sportflygare varit relativt högt den senaste tiden.

TT-FNB

Publisert: