Utrikes

Världens förste frisvävande astronaut död

UTRIKES

Rymden. Bruce McCandless - den förste astronaut i världen som svävade fritt i rymden - har avlidit, meddelar den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa på sin hemsida.

McCandless, som blev 80 år, var en av toppstudenterna i sin klass på Sjökrigsskolan. I flottan lärde han sig att flyga inte mindre än nio olika sorters luftfarkoster. Han steg snabbt i graderna och kunde snart titulera sig kapten.

Vid 26 år ålder, år 1966, handplockade Nasa honom för att ingå i organisationens nyrekryterade astronautgrupp som då bestod av 19 personer. Bruce McCandless blev dess yngsta medlem.

År 1984 genomförde han världens första frikopplade rymdpromenad. Med hjälp av en delvis egendesignad ryggraket rörde sig McCandless hela 90 meter från rymdfärjan Challenger.

Senare talade han om den berömda rymdpromenaden som ett "jäkla stort språng" ("a heckuva big leap").

Bruce McCandless tillbringade totalt mer än 300 timmar i rymden. På ålderns höst brukade han säga att det han var mest stolt över var att barn fortfarande kom fram till honom och berättade att de sett honom på de historiska bilderna från rymdpromenaden. McCandless hoppades att bilderna inspirerade barnen.

Nasa angav ingen dödsorsak när man tillkännagav hans bortgång.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes