Weah: Liberia är öppet för affärer

Liberia. Den nye presidenten George Weah deklarerar att Liberia är redo för ruljans - och att korruptionen ska bekämpas.

– Till investerare vill vi säga att Liberia är öppet för affärer, säger han i ett första framträdande efter valsegern.

Valkommissionen har bekräftat att Weah vunnit och fredags kväll fredagskvällen erkände sig hans motståndare, vicepresident Joseph Boakai, besegrad.

Den nye ledarens segertal har dröjt - folkmassan som väntade på det under valnatten var för stor - men på lördagen uttalar sig Weah för första gången som president.

"Ingen korruption här"

– De som försöker blåsa det liberiska folket genom korruption kommer inte att ha någon plats här, säger Weah inför ett samlat pressuppbåd i sitt partis högkvarter.

Den tillträdande presidenten syftar på ett antal korruptionsskandaler som avslöjades under hans föregångare Ellen Johnson Sirleafs 12 år vid makten.

Weah, som var internationell fotbollsstjärna och utsågs till världens bäste fotbollsspelare 1995, tog hem en storseger mot konkurrenten Joseph Boakai.

Unga liberianer har stora förhoppningar om att han ska komma till rätta med arbetslöshet och fattigdom, medan belackare anser att han saknar en konkret politisk plattform och erfarenhet.

Vill vända ekonomin

Liberias ekonomi har dalat parallellt med priserna på de huvudsakliga exportvarorna gummi och järnmalm.

George Weah uppmanar liberianer som lämnade landet under inbördeskriget mellan 1989 och 2003 att återvända.

Han säger också att politiska motståndare välkomnas med öppna armar för att bygga upp Liberia.

– För två dagar sedan såg världen mig gråta. Jag grät inte för att jag vann. Jag grät för att så många människor förlorade sina liv i kampen för förändring, säger George Weah.

Boakai gratulerar

Innan han talade inför pressen skrev Weah på Twitter att "förändring är på gång".

Weah, som svärs in den 22 januari, kommer att efterträda Ellen Johnson Sirleaf, som var Afrikas första kvinnliga statschef. Det blir första gången sedan 1944 som en folkvald president tar över efter en annan folkvald i Liberia.

Hans motståndare Joseph Boakai säger att han ringt Weah för att gratulera honom och vädja om enighet.

– Min kärlek till landet är långt mer djupgående än min önskan om att bli president, säger han.

TT-AFP-Reuters