Försvarssamarbetet fördjupas i EU

Publicerad 2017-05-18

Försvar. Med Storbritannien på väg ut ur EU tar resten av unionen allt större kliv mot ett djupare samarbete på försvarssidan.

Steg ett är ett klartecken för ett nytt högkvarter för militära utbildningsinsatser utanför EU.

– Vi hör en massa om att EU-länderna är splittrade och inte kan ta beslut. Men nu har vi tagit en rad väldigt viktiga beslut i en remarkabel hastighet, stoltserar EU:s utrikeschef Federica Mogherini på presskonferensen efter torsdagens försvarsministermöte i Bryssel.

Där enades medlemsländerna slutligen om att dra igång det som kallas MPCC - en gemensam ledningscentral för de militära utbildningsinsatser som EU just nu genomför i Centralafrikanska republiken, Mali och Somalia.

Redan om några dagar hoppas Mogherini att högkvarteret kan börja verka, som en liten del inom utrikesenheten EEAS.

Eurozon för försvaret

Därutöver lovar EU-länderna nu att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för att verkligen kunna skicka ut de krisbekämpande stridsgrupper som hittills aldrig använts. Och samtidigt utvecklas formerna för det som på engelska förkortas Pesco - ett sorts eurozonsliknande samarbete på försvarssidan.

Genom Pesco ska villiga EU-länder kunna samarbeta om gemensamma projekt - även om det fortsatt sägs mycket litet om vad för slags projekt det handlar om.

– Det handlar om att spendera på ett bättre sätt. Sedan är det upp till medlemsländerna att avgöra vilka projekt de vill inleda med. Men vi har en enorm potential om vi arbetar tillsammans, säger Mogherini.

Natomöte väntar

Ett djupare försvarssamarbete har länge motarbetats av Storbritannien, som inte velat att EU kliver in på samma område som försvarsalliansen Nato. Men nu är Storbritannien på väg ut ur EU - samtidigt som EU och Nato dessutom knutit allt närmare band och flitigt betonat att man samarbetar och inte konkurrerar.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg deltog i torsdagens möte och passade samtidigt på att gå igenom planerna för nästa veckas stora Nato-toppmöte med USA:s president Donald Trump för första gången på plats i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent