Ordkrig mellan Ryssland och USA

UTRIKES

USA. USA utvisar 35 ryska diplomater och president Obama utlovar sanktioner mot Ryssland med hänvisning till de misstänkta cyberattackerna i samband med presidentvalet.

Enligt Ryssland förstör sanktionerna de diplomatiska förbindelserna mellan länderna.

Diplomaterna, som enligt Barack Obama arbetar för den ryska underrättelsetjänsten, får 72 timmar på sig att lämna landet, rapporterar flera amerikanska medier. Två ryska anläggningar i New York och i Maryland stängs också.

Sanktionerna kommer att riktas mot två av Rysslands ledande underrättelsetjänster samt minst fyra högt uppsatta militärer och ytterligare två ryska medborgare, enligt The New York Times.

"Vi kommer att fortsätta vidta en mängd åtgärder. . . varav några inte kommer att offentliggöras", säger presidenten i ett uttalande, enligt Reuters.

Förstör förbindelserna

I en första kommentar till det amerikanska beskedet säger en talesperson för Kreml att sanktionerna förstör de diplomatiska förbindelserna med Ryssland.

Talespersonen säger också att president Vladimir Putin ska fatta beslut om vad Rysslands svar blir. Samtidigt ifrågasätts hur effektiva sanktionerna verkligen kommer att bli med tanke på att Obama lämnar Vita huset om tre veckor.

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, säger det är en signal om att Obama inte kommer att vara passiv under sin sista tid i Vita huset.

– Obama anser att det är hans plikt att göra något, säger han till TT.

Kalla kriget

Jan Hallenberg säger att det troligtvis var under kalla kriget som ett sådant stort antal utländska tjänstemän senast utvisades ur USA.

De ryska reaktionerna lär inte dröja länge, anser han:

– De kommer väl att utvisa ett motsvarande antal amerikanska diplomater, inom 24 timmar gissar jag.

Elena Namli, professor vid centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet, är förvånad över uppgifterna om att 35 diplomater ska utvisas.

– Jag har inte hört talas om att så många utvisats samtidigt tidigare, säger hon till TT.

– Utvisar ett land kommer det andra landet att svara på samma sätt. Så är det alltid.

"En andra stridspunkt"

Obama säger att en rapport över Rysslands "ansträngningar för att ingripa i vårt val, liksom illvillig cyberaktivitet kopplad till vårt val" kommer att presenteras för kongressen de kommande dagarna, enligt Reuters.

– Det här blir en andra stridspunkt mellan Obama och Trump, som nu sitter i en väldigt prekär position. Kommer det fram information som på något sätt kopplar det ryska agerandet till Trumpkampanjen - då vet ingen hur det slutar, säger Jan Hallenberg.

Utvisningarna är också ett svar på att amerikansk personal i Ryssland har utsatts för "trakasserier", enligt USA:s utrikesdepartement. Amerikanska UD har under lång tid protesterat mot att misstänkta ryska agenter och trafikpoliser trakasserat amerikanska diplomater i Moskva. Utrikesminister John Kerry har tidigare tagit upp frågan med Rysslands president Vladimir Putin och med den ryske utrikesminister Sergej Lavrov.

TT