Hög terrorberedskap inför nyårsfirandet

UTRIKES

Världen. Många storstäder i väst förbereder sig inför årets nyårsfestligheter - och möjliga terrordåd.

Färskt i minnet finns lastbilsattacken i Berlin för knappt två veckor sedan.

I europeiska storstäder kommer stora folkmassor att vara ute på gator och torg för att fira in 2017.

De senaste årens terrordåd i allmänhet - och kanske årets lastbilsattacker i synnerhet - har fått de lokala polismyndigheterna att höja säkerheten, med stora polisstyrkor och avspärrningar.

Inför nyårsfirandet har dansk polis satt upp stora betongblock på gatorna runt Rådhusplatsen i Köpenhamn för att förhindra angrepp. Det är även fler poliser i tjänst än vanligt, jämfört med andra nyårsaftnar, uppger Köpenhamnspolisen.

– Vi gör en insats som är anpassad till verkligheten vi lever i, säger vaktchefen Kristian Aalskov till nyhetsbyrån Ritzau.

Stängt av i Berlin

Den danska huvudstaden utsattes i fjol för ett dödligt dåd, när en beväpnad islamistisk terrorist först attackerade ett möte på ett kulturhus, där bland andra den svenske konstnären Lars Vilks deltog, och sedan en synagoga.

I Stockholm har inga särskilda åtgärder vidtagits med anledning av risken för terrordåd.

– Vi har en extra nyårskommendering, eftersom det samlas så mycket folk på en liten yta. Men det är storleksmässigt som tidigare år, bedömer Eva Nilsson, informatör vid Stockholmspolisens ledningscentral.

I Berlin, som drabbades av en lastbilsattack för mindre än två veckor sedan, har polisen stängt av runt Pariser Platz där människor kommer att samlas för nyårsfirande. Området ska blockeras med betongsuggor och armerade bilar. 1 700 extra poliser har kallats i tjänst.

– Alla åtgärder görs för att förhindra en möjlig attack, säger Berlinpolisens talesperson Thomas Neuendorf till Reuters TV.

"Vaksamma hela tiden"

I det av terrorn hårt drabbade Paris väntas 600 000 människor samlas för fyrverkerierna över paradgatan Champs-Élysées. Totalt kommer mer än 90 000 poliser och militärer att vara i tjänst i Frankrike under nyårsafton, varav ungefär 10 000 i Paris. Så sent som i veckan har tre personer gripits i Frankrike, misstänkta för förberedelser till terrorbrott.

– Vi måste vara vaksamma hela tiden, och vi ber också allmänheten att vara vaksam, konstaterade Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roux på en presskonferens nyligen.

Han nämnde också att det är en hög nivå vad gäller hot om terrorattacker.

Blockerar med lastbilar

Men det är inte bara europeiska städer som förbereder sig. I New York kommer 65 tunga sopbilar och saltbilar, lastade med sand, att stationeras ut vid Times Square - där upp till två miljoner människor väntas samlas - och även 100 lättare lastbilar. Ungefär 7 000 poliser kommer att tjänstgöra, skriver The Guardian.

– På grund av terroristattackerna i Nice, Frankrike och Berlin har vi förhöjt våra säkerhetsåtgärder, säger Carlos Gomez, polischefen i staden.

TT