”Försvunna” Karimova åtalas för fler brott

Av: Sandra Wejbro

Publicerad:
Uppdaterad:

Uzbekistan. Den excentriska Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans tidigare diktator Islam Karimov, utreds för ytterligare brott. Myndigheternas besked innebär ett sällsport livstecken från Karimova, sedan hon mystiskt försvann från offentlighetens ljus 2014.

Åklagarmyndigheten bekräftar även att den 45-åriga Karimova hålls frihetsberövad sedan en dom 2015. Karimova misstänks av åklagare i Schweiz för penningtvätt, och av svenska och amerikanska åklagare för att ha tagit miljardmutor från utländska telekombolag, bland dem Telia Sonera. I Sverige är Gulnara Karimova misstänkt för att ha mutats med miljardbelopp av Telia i samband med företagets etablering i Uzbekistan.

Popsångerska och FN-ambassadör

I Schweiz har banktillgångar för motsvarande 6,8 miljarder kronor blivit frysta. I ett uttalande uppger uzbekiska åklagare att de ska försöka få fler av Karimovas omfattande tillgångar frysta, däribland egendomar I Schweiz och Frankrike samt ett flygplan i Malta.

Som offentlig person förde Gulnara Karimova ett vidlyftigt och säreget liv, som mäktig affärskvinna, kosmopolitisk jetsetter, modedesigner, popsångerska och FN-ambassadör. Hon var också Telias de facto-partner i Uzbekistan. Men sedan föll hon i onåd. Det skedde efter att Karimova kritiserat och gjort sig ovän med den mäktige chefen för säkerhetstjänsten och finansministern.

Spekulerades i giftmord

Alltsedan försvinnandet har det spekulerats i var Gulnara Karimova kan befinna sig. Det har bland annat spekulerats i att hon skulle ha giftmördats.

Ex-diktatorn Islam Karimov, som avled hösten 2016, styrde Uzbekistan med järnhand. Rättighetsgrupper har rapporterat om tortyr, korruption och avsaknad av fria val. Karimov blev ledare för dåvarande sovjetiska kommunistrepubliken Uzbekistan 1989 och behöll makten över landet ända sedan det 1991 blev självständigt. Innan hon föll i onåd sågs hans äldsta dotter Gulnara Karimova som en tänkbar efterträdare.

TT-AFP

Publicerad:

LÄS VIDARE