Hemligt toppmöte om fred för ett år sedan

Publicerad 2017-02-19

Mellanöstern. Israels premiärminister deltog för ett år sedan i ett hemligt toppmöte om ett regionalt upplägg för israelisk-palestinsk fred, rapporterar Haaretz. Nu får idén ny luft under vingarna.

USA, under dåvarande presidenten Barack Obama, fick ihop det hemliga mötet i den jordanska turistdestinationen Aqaba den 21 februari förra året. På plats var ledarna för Israel, Egypten och Jordanien - premiärminister Benjamin Netanyahu, president Abd al-Fattah al-Sisi och kung Abdullah - samt USA:s utrikesminister John Kerry, skriver Haaretz.

Tanken verkar ha varit någon form av regional fred, där lösningen av Israel-Palestina-frågan skulle ingå, likartade tankegångar som Netanyahu och Obamas efterträdare Donald Trump väckte förundran med vid en presskonferens häromdagen. Den israeliske ledaren talade då om ett "regionalt upplägg".

Idéerna har tolkats som att omgivande länder skulle stå som sponsorer och garanter för den palestinska delen när israeler och palestinier delar upp omstridda områden mellan sig. Låsningar mellan de två parterna skulle vara lättare att lirka upp om viktiga grannländer delvis representerade palestinierna, är tanken.

Och palestiniernas president Mahmud Abbas var inte med i Aqaba, utan informerades av Kerry.

Netanyahu rapporteras nu i helgen ha bekräftat att mötet ägde rum för ett år sedan, och att han själv var drivande i initiativet.

Men enligt Haaretz var det också han som sedan blåste av försöken. Netanyahu ska då ha förklarat att han tyvärr inte kunde få med sig sina koalitionspartner i den israeliska regeringen på fredsupplägget.

De senaste direkta fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier kollapsade 2014. Under förra året florerade många rykten om att Obama och Kerry ville få till ett seriöst fredsförsök innan de lämnade makten i USA, men något sådant nådde aldrig offentligheten.

TT