Giftskandal i rätten i Nederländerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Amsterdam. Trafigura har tidigare betalat miljardkompensation för att 2006 ha dumpat avfall som förgiftade 100 000 personer. Nu ställs det multinationella företaget inför rätta även i Nederländerna.

I stället för att ta om hand oljeavfall i Nederländerna fraktades det "till ett land i tredje världen", ett farligt sätt att spara pengar, sade åklagare Luuk Boogert när rättegången inleddes på tisdagen.

Trafigura står anklagat för att ha orsakat 17 människors död genom att dumpa det giftiga avfallet på soptippar runt Abidjan i Elfenbenskusten en natt i augusti 2006. Ångor från avfallet spreds över trakten, och så många som 100 000 människor fick förgiftningssymptom.

Som ett led i rättsprocesser i det västafrikanska landet har Trafigura redan betalat 152 miljoner euro, över 1,5 miljarder kronor, i utbyte mot att där slippa åtal för sina anställda. Även i Storbritannien har det Schweizbaserade företaget gjort upp i godo.

Det högsta bötesbelopp Trafigura kan dömas till i Nederländerna anges till det i sammanhanget beskedliga 1,34 miljoner euro. Däremot kan huvudpersonerna i skandalen få långa fängelsestraff. Fartyget Probo Koalas ukrainske kapten Serhij Tjertov finns bland dem men dök inte upp i domstolen på tisdagen.

– Som jag förstår det är han till sjöss. Vi har försökt kontakta honom via e-post, sade domaren Frans Bauduin.

Även den Trafiguraanställde Naim Ahmad riskerar långt straff för att från London ha koordinerat giftdumpningen.

Rättegången i Nederländerna beräknas pågå till den 2 juli.

TT-AFP

Publicerad: