Dödssiffran i Nigeria överdriven

Publicerad:
Uppdaterad:

Jos. En polischef i Nigeria uppger att uppgifterna om över 500 döda i helgens oroligheter är starkt överdrivna. Det var 109 personer som dog i våldsutbrottet, säger Ikechukwu Aduba som är polischef i delstaten Plateau, där staden Jos ligger.

– Den siffran är riktig och odiskutabel, säger Aduba.

De tidigare uppgifterna som bland annat delstatens informationschef Gregory Yenlong återgivit var påhittade och bör bortses i från, säger han.

Aduba uppger också att 49 personer som tillhör fulanifolket har gripits misstänkta för inblandning i oroligheterna. De ska ha medgivit att de var ute för att hämnas. De kommer nu att åtalas för sammansvärjning och mord, säger Aduba.

I går fick skottlossning invånarna att fly från en huvudsakligen kristen bosättning nära den nigerianska staden Jos i fruktan för nya angrepp, två dagar efter massakern. Invånarna sökte sin tillflykt i närbelägna poliskaserner.

– Alla människor i området har flytt, sade Josephine Emmanuel, invånare i Bukka Uku, omkring fyra kilometer söder om Jos.

En annan invånare, Mohammed Lado, berättade också att han på tisdagen tillsammans med sin hustru och två barn sökt sig till kasernerna.

– Vi är säkrare här.

Timmarna före skottlossningen rapporterades skärmytslingar mellan en grupp från fulaniklanen och den etniska gruppen berom, uppgav en polis.

Enligt polisen, som ville vara anonym, ska några ur fulanigruppen ha försökt attackera en by men att beromgruppen drev dem tillbaka.

TT-AFP

Publicerad: