Rachel Corrie i israelisk kontroll

Publicerad:
Uppdaterad:

Ashdod/Gaza stad. Israeliska styrkor tog på lördagen kontroll över det irländska fartyget Rachel Corrie som var på väg till Gaza med förnödenheter i strid mot Israels blockad. Enligt Israel genomfördes övertagandet utan våldsinslag.

– Våra styrkor har äntrat och tagit över kontrollen utan att möta något motstånd från vare sig besättning eller passagerare. Det hela skedde utan våldsinslag, sade den israeliska arméns talesperson Avital Leibovitz till nyhetsbyrån AFP och tillade att de 15 personerna ombord - flertalet irländska och malaysiska aktivister - var på väg till hamnen i Ashdod. Senare under lördagseftermiddagen angjorde det irländska fartyget den israeliska stadens hamn.

"Kapning och kidnappning"

Men enligt den Dublinbaserade palestinska stödorganisation som ansvarat för Rachel Corries transport handlade det definitivt inte om ett fredligt övertagande utan snarare om en kapning från Israels sida.

"För andra gången på mindre än en vecka har israeliska styrkor stormat och kapat ett obeväpnat biståndsfartyg, kidnappat de ombordvarande och tvingat fartyget mot hamnen i Ashood" uppgav organisationen Irländska palestinska solidaritetskampanjen i ett uttalande där man också noterade att ingen människa tycktes ha skadats i samband med övertagandet.

Rachel Corrie har en last med cirka 1 000 ton förnödenheter och olika biståndsartiklar ombord. Cirka hälften uppges utgöras av cement, ett material som Israel har förbjudit att föra in i Gaza med motiveringen att det kan användas för att befästa vissa byggnader.

Tidigare under dagen stod horder av tv-kameror uppställda nere i hamnen i Gaza stad i väntan på Rachel Corrie. Sladdar slingrade genom dammet från mullrande elgeneratorer. En av dem som väntade var Ali el-Nazli, talesperson för en Hamasstödd kommitté bestående av ideella organisationer som arbetar för att bryta blockaden av Gaza.

Seger för palestinierna

Han var redan då övertygad om att inte att Rachel Corrie skulle släppas in till hamnen i Gaza.

– Utifrån vår erfarenhet från de tidigare fartygen, så nej - jag tror inte det.

Han sade dock att fartygen nått sitt syfte redan långt innan de når Gaza alternativt tvingas in till israelisk hamn.

– De sätter strålkastarljuset på blockaden och på den israeliska ockupationen, sade el-Nazli till TT:s utsände.

– Vad som än händer så vinner palestinierna på det, och israelerna förlorar.

Innan dess hade den brittiska tidningen The Guardian kommit över obduktionsresultaten från kropparna av nio turkiska aktivister som dödades när Israel bordade den förra konvojen. De ska ha skjutits med 30 skott. Fem av dem sköts i huvudet.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: